20 lut - 31 maj 2024

Lublin Skills Up

Apetyt na sukces w gastro

Wspólnie z lubelskimi restauratorami, cukierniami i Urzędem Miasta Lublin wspieramy podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Lublinie w doskonaleniu umiejętności zawodowych. Razem realizujemy projekt Lublin Skills Up. Uczestnicy to młodzież z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim – m.in. osoby z zespołem Aspergera, autyzmem - która uczy się w szkole branżowej, aby w przyszłości znaleźć pracę jako kucharz lub cukiernik.

Jak to działa? Znani lubelscy Szefowie Kuchni i cukiernicy dzielą się z młodzieżą swoim doświadczeniem. Młodzi ludzie mają okazję, aby zdobyć praktyczne umiejętności i rozwinąć kompetencje społeczne. Wszystko pod czujnym okiem Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Camino, które pomaga nam dobrać odpowiednie działania i jest naszym parterem merytorycznym. Zajęcia odbywają się w naszym studiu kulinarnym Szwedzki Stół. To profesjonalnie przygotowana przestrzeń, która zapewnia komfortowe warunki do gotowania.

Najbliższe spotkania:

Szczegóły podamy wkrótce!

Warsztaty, które odbyły się w ramach projektu do tej pory:

3 październikaKuchnia molekularna: Jak przygotować kawior owocowy?Restauracja Uwędzona Inaczej
14 listopada
Praliny czekoladowe z nadzieniem i praliny formowane – cukiernia Hotelu Wieniawski
28 listopada
Mamma mia! Robimy włoskie makaronyRestauracja Bombardino/Grupa Lublin
12 grudnia
Choco love, czyli jak pracować z czekoladąLubelska Manufaktura Czekolady
20 lutego
Focaccia – królowa włoskich przekąsekTrybunalska City Pub
5 marca
Pizza bez tajemnic – Restauracja Giuseppe
9 kwietnia
Sztuka parzenia kawyRodzinna palarnia kawy Coffee&Sons

Doświadczeniem i wiedzą dzielą się:

Coffee and Sons – to polska rodzinna palarnia kawy speciality, w której wypala kawę dla wszystkich szukających przyjemności w jej piciu. Jeśli chodzi o produkcję, pasuje tam niezmiennie zasada – zero kompromisów. Najlepszej jakości ziarna wypalane są przynajmniej raz w tygodniu i zawsze wysyłane prosto z palarni, aby klienci każdy dzień rozpoczęli od filiżanki aromatycznej kawy #foragoodday.

Restauracja Giuseppe – to włoska restauracja w sercu Lublina, specjalizująca się w pizzy, makaronach i pierożkach ravioli. Oprócz wyśmienitych dań serwowanych na miejscu, Giuseppe oferuje też warsztaty gotowania dla zorganizowanych grup. To doskonała okazja na podszkolenie swoich umiejętności kulinarnych. A dla osób, które wolą gotować w zaciszu domowym, mogą skorzystać z Giuseppe Paco, czyli pudełka ze składnikami włoskich potraw, które możesz przygotować w swojej kuchni.

Trybunalska City Pub – to, co charakteryzuje Trybunalską to niepowtarzalny klimat kuchni i doświadczenie kucharzy. Serwowane potrawy bazują na najświeższych produktach i składnikach najwyższej jakości. Sezonowe menu zawiera między innymi zupy, sałatki, makarony, starannie przygotowane mięsa czy ryby. Nowością jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest prawdziwa neapolitańska pizza. Oprócz restauracji, Trybunalska oferuje tez cukiernię i piekarnię, która kusi świeżymi wypiekami.  

Grupa Lublin – to specjaliści od kuchni włoskiej, ale nie tylko. Z powodzeniem zarządzają popularnymi na kulinarnej, towarzyskiej i imprezowej mapie miasta restauracjami spod szyldu Grupa Lublin. To Restauracje Bombardino, Ostro Klubokawiarnia, Paprika Kebab, cukiernia Pani z Wypiekami. Rozwijając swoje koncepty dbają nie tylko o pyszne menu, ale także sąsiedzką atmosferę i towarzyski klimat. Chętnie wspierają całą lokalną gastronomię i pomagają w rozwoju innym.

Restauracja Uwędzona Inaczej to kraftowa restauracja serwująca polską kuchnię, w zupełnie nowym, niecodziennym wydaniu. Specjalizuje się m.in. w nowoczesnej kuchni molekularnej. Serwuje swoim gościom potrawy, które dzięki zmienionym formom i konsystencjom są prawdziwym dziełem sztuki i zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Właściciele prowadzą także Szkołę Gotowania dla dzieci, chętnie angażują się w działania edukacyjne.

Lubelska Manufaktura Czekolady to miejsce inspiracji zarówno dla turystów, jak i mieszkańców Lublina. Pod okiem mistrzów można tu nauczyć się tworzenia czekolad, pralin czy figurek przestrzennych. Wyroby tworzone w tym miejscu nie zawierają tłuszczów palmowych i syropów glukozowo-fruktozowych, są zdrowsze od czekolad przemysłowych. Właściciele manufaktury prowadzą także znane w Lublinie i Świdniku kawiarnie Słodko Słodko.

Hotel Wieniawski i restauracja Trzy Romanse – to miejsce gdzie zaczynają się historie, którymi będziecie się Państwo dzielić z innymi. To miejsce gdzie dania komponuje się z pasją i zaangażowaniem wspierając regionalnych producentów. Talent, pomysłowość, praca z profesjonalnym, twórczym zespołem to cechy, dzięki którym udało się stworzyć romans kuchni i regionu, w którym jest ona osadzona. Spotkania tematyczne, menu sezonowe, cateringi na imprezy okolicznościowe i eventy to to, czego możesz doświadczyć od kreatorów kuchni i cukierni Hotelu Wieniawski. Zwieńczeniem wszystkich spotkań jest biżuteria cukiernicza tworzona przez profesjonalistów. Tu kunszt cukierniczy łączy się z pasją i wyczuciem smaku. Słodkości, które wyjdą spod ręki Bernadety Chorzępy – szefowej cukierni Hotelu Wieniawski – to prawdziwe dzieła sztuki, które oprócz wybornego smaku i aromatu są tez prawdziwą ucztą dla oczu.

Dla restauratorów i cukierni:

Jeśli chcecie dołączyć do projektu i wesprzeć młodzież, dzieląc się wiedzą i umiejętnościami, zapraszamy do kontaktu na adres: kontakt@skendeshopping.pl.

Partnerzy: