15 kwi - 1 cze 2025

Lublin Skills Up

Apetyt na sukces w gastro

Wspólnie z lubelskimi restauratorami, cukierniami i Urzędem Miasta Lublin wspieramy młodzież z niepełnosprawnością intelektualną w doskonaleniu umiejętności zawodowych. Razem realizujemy projekt Lublin Skills Up. Uczestnicy to młodzież, która uczy się w szkole branżowej w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1 w Lublinie, aby w przyszłości znaleźć pracę jako kucharz lub cukiernik.

Jak to działa? Znani lubelscy Szefowie Kuchni i cukiernicy dzielą się z młodzieżą swoim doświadczeniem. Młodzi ludzie mają okazję, aby zdobyć praktyczne umiejętności i rozwinąć kompetencje społeczne. Wszystko pod czujnym okiem Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Camino, które pomaga nam dobrać odpowiednie działania i jest naszym parterem merytorycznym. Zajęcia odbywają się w naszym studiu kulinarnym Szwedzki Stół. To profesjonalnie przygotowana przestrzeń, która zapewnia komfortowe warunki do gotowania.

Najbliższe spotkania:

15 kwietnia, godz. 10:00-13:00 – Robimy cebularze! – zajęcia prowadzone przez Trybunalska City Pub

Warsztaty, które odbyły się w ramach projektu do tej pory:

  • 4 marca, godz. 10:00-11:00 – Boskie gofrylodziarnio-kawiarnia BOSKO

  • 25 marca, godz. 12:30-14:00 – Jej królowa pizza!PizzaLover

Doświadczeniem i wiedzą dzielą się:

Trybunalska City Pub – to, co charakteryzuje Trybunalską to niepowtarzalny klimat kuchni i doświadczenie kucharzy. Serwowane potrawy bazują na najświeższych produktach i składnikach najwyższej jakości. Sezonowe menu zawiera między innymi zupy, sałatki, makarony, starannie przygotowane mięsa czy ryby. Nowością jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest prawdziwa neapolitańska pizza. Oprócz restauracji, Trybunalska oferuje tez cukiernię i piekarnię, która kusi świeżymi wypiekami.

PizzaLover to miejsce stworzone z pasji do autentycznej włoskiej kuchni. Pizza serwowana jest na długodojrzewającym cieście, wypiekana w piecu opalanym drewnem i przygotowana według autorskich receptur. Powstaje z najwyższej jakości składników, aby każdy kęs był prawdziwą ucztą dla podniebienia.

BOSKO to lodziarnio-kawiarnia, posiadająca w ofercie ponad 300 smaków lodów rzemieślniczych. W BOSKO każdy znajdzie coś dla siebie – miłośnicy klasyki pyszne DESERY, entuzjaści kulinarnych szaleństw FREAKSHAKE’I, a smakosze lodów 120 gramowe porcje ich ulubionych smaków. W ofercie znajdują się lody mleczne, vegan, gluten free, bez cukru i sorbety. Obecnie przysmaki BOSKO można zjeść w 15 miastach. W samym Lublinie dostępnych jest, aż 9 BOSKICH punktów.

Partnerzy projektu: