warsztatujemy

14 marca – Kisimy na zdrowie!- czyli probiotyki w słoiku

Zapraszamy na warsztaty z podstaw kiszenia i fermentacji z Agatą Kornacką, autorką bloga Czas na zielone. Umiejętność kiszenia to bardzo przydatna umiejętność, która okazuje się być szczególnie pożyteczna w okresie przeziębieniowym. Kiszenie jest najstarszym i najbardziej naturalnym sposobem konserwowania żywności. W wyniku naturalnego procesu fermentacji wywołanego przez bakterie probiotyczne, cukry proste zawarte w komórkach roślin rozkładają się na kwas mlekowy, hamując m.in. procesy gnicia. Podczas warsztatów każdy z uczestników wykona dwa produkty:

1. Kiszone buraczki (zakwas z buraków)
2. Kiszona marchew z kurkumą

Uczestnicy poznają również naturalne produkty wzmacniające odporność, które zaprezentuje Magia Natury. 

Na warsztaty nie trzeba się wcześniej zapisywać, można dołączyć w każdej chwili, w czasie trwania spotkania (od godz. 17:00 do godz. 20:00). Wystarczy przyjść i zająć wolne miejsce :)

Lokalizacja: STREFA MĘSKA