Akademia Gotowania Vege

Szukasz pomysłu na ciekawe ferie? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Akademia Gotowania Vege! Zapisz swoje dziecko - my pokażemy mu, że przygotowanie potraw to świetna zabawa, a warzywa i owoce nie są nudne.

Przez dwa tygodnie codziennie wspólnie z kucharzami  będziemy tworzyć proste, ale kreatywne dania. Zajęcia odbędą się w naszym Szwedzkim Stole – profesjonalnie wyposażonym studio kulinarnym, gdzie każdy małych kucharz będzie miał swoje dedykowane miejsce do gotowania.

Ale to nie wszystko! Zachęcamy do podjęcia rodzinnego vege wyzwania. Ferie to doskonała okazja, aby wspólnie spróbować ograniczyć spożycie mięsa, a tym samym zrobić coś dla naszej planety. Nie martw się, nie namawiamy Cię od razu do zmiany całego stylu życia. Jesteśmy zwolennikami metody małych kroków, dlatego zacznijmy od jednego posiłku bez mięsa, ale codziennie. Jesteś w tym z nami?

Warsztaty przez całe ferie 14-25 lutego
Damian

Damian
Kucharz z Restauracji IKEA

Na co dzień Damian dba o to, abyście mogli spróbować najlepszych potraw serwowanych przez Restaurację IKEA w Lublinie. To właśnie on zna sekretny przepis na kultowe klopsiki i wie, jak wyczarować z nich niecodzienne danie. Specjalnie dla Akademii Gotowania SKENDE złamie stereotypy kuchni szwedzkiej i pokaże klopsy w zupełnie innej, orientalnej odsłonie. Wszystko okraszone humorem i zabawą!

Maria

Maria
Szef kuchni w Szwedzkim Stole

Jeśli choć raz przechodziliście obok Szwedzkiego Stołu na pewno czuliście ten piękny zapach pierogów i pielmieni. Na co dzień Marię możecie spotkać właśnie tam. Codziennie rano przygotowuje dla Was pyszne dania według pilnie strzeżonej receptury. Na zajęciach spróbuje połączyć tradycję z nowoczesnością i pokaże zupełnie nowe oblicze warzyw i owoców. Efekty na pewno Was zaskoczą!
   

Kinga

Kinga
Dietetyk, doradca żywieniowy

Podczas warsztatów Kinga będzie miała oko na to, aby wszystkie przygotowane dania nie tylko apetycznie wyglądały, ale były odżywcze i miały pełno wartościowych składników. Przyjdzie jej to z łatwością, bo na co dzień zajmuje się układaniem diet i inspirowaniem do zrównoważonego życia. Pokaże Wam, że słodycze i fast foody mogą być zdrowe i smaczne. Naturalnie – z owoców i warzyw!
   

 | 

Ale to nie wszystko!

Każde dziecko, które odwiedzi Akademię Gotowania min. 3 razy, otrzyma od nas specjalny prezent – fartuch, w którym będzie mogło gotować w domu lub ekologiczną torbę na zakupy z logo Szwedzkiego Stołu. Wystarczy zebrać 3 pieczątki na specjalnej karcie i odebrać nagrodę! Dla wszystkich małych kucharzy mamy też niespodziankę od Restauracji IKEA - każdy uczestnik Akademii dostanie specjalny kupon na dziecięce danie obiadoweRodzice, którzy przyjdą ze swoimi dziećmi na warsztaty, mogą skorzystać ze specjalnej zniżki, ponieważ Szwedzki Stół przygotował dla nich zestaw składający się z kawy i ciasta w promocyjnej cenie.

Uwaga!

Dziękujemy za zainteresowanie Akademią Gotowania. Wszystkie miejsca na warsztaty, a mieliśmy ich aż 240, zostały już wyprzedane. Cieszymy się, że nasze zajęcia przypadły Wam do gustu. Obserwujcie nasz profil na Fb – tam zawsze znajdziecie ciekawe propozycje i najnowsze atrakcje, które przygotowujemy z myślą o Was.

Zasady warsztatów

1. Warsztaty są przeznaczone dla dzieci od 5 roku życia.
2. Podczas zajęć dzieci przebywają pod opieką rodzica/opiekuna, który powinien być z nimi przez całe warsztaty.
3. Bezpieczeństwo to dla nas podstawa, dlatego podczas warsztatów konieczne jest przestrzeganie wszystkich obowiązujących norm sanitarnych (m.in.: dezynfekcja dłoni, maseczki).
4. Aby zajęcia się odbyły powinny zapisać się min. 4 osoby. Regulamin warsztatów

Klopsiki w azjatyckiej odsłonie
 

14 lutego
Klopsiki w azjatyckiej odsłonie

Klopsiki IKEA znają i lubią prawie wszyscy! Ale nie wszyscy wiedzą, że ten przysmak jest też w wersji roślinnej. My zaskoczymy Was podwójnie, bo pokażemy, jak łatwo można wyczarować proste danie azjatyckie z klopsami w roli głównej. Dzieci przygotują słodko-kwaśny sos z ananasem, mleczka kokosowego i świeżych warzyw. To będzie prawdziwa kulinarna wycieczka!

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

Orientalne desery
 

15 lutego
Orientalne desery

  
Po azjatyckim daniu głównym czas na deser! Podczas zajęć mali kucharze przygotują tzw. „spring rolls”, czyli chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Ale to nie wszystko! Nauczą się także, jak krok po korku przygotować kokosowy ryż z mango. To będzie kolorowy orientalny zawrót głowy!

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

Marchewka w roli głównej
 

16 lutego
Marchewka w roli głównej

  
Jej królowa marchewka w zupełnie nowej odsłonie. Tym razem, jako podstawowy składnik pysznych i zdrowych babeczek, które dzieci przygotują własnoręczne. Mali kucharze zajmą się zrobieniem ciasta, pieczeniem i dekoracją. Muffinki zwieńczy bowiem pyszny serowy krem, który dopełni całość. Będzie słodko, zdrowo i warzywnie!

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

Kolory z natury, czyli kolorowe kopytka
 

17 lutego
Kolory z natury, czyli kolorowe kopytka

Nudny makaron i kopytka? Nie u nas! Na naszych warsztatach dzieci nauczą się, jak pokolorować jedzenie i krok po kroku przygotować te znane wszystkim potrawy, ale w zupełnie nowej, wielobarwnej odsłonie. Użyjemy do tego tylko roślinnych barwników, czyli szpinaku i pomidorów. To ciekawe doświadczenie kulinarne i zupełnie nowy smak znanych dań.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

18 lutego
Warzywno-owocowe szaleństwo

Mix świeżych warzyw i soczystych owoców to połączenie, które gwarantuje sukces w kuchni. A my sukcesy lubimy, dlatego wspólnie z dzieciakami nauczymy się, jak przygotować wytrawne przekąski z ciasta francuskiego oraz koktajl warzywno – owocowy pełen mocy. Mali kucharze krok poznają przepisy, które będą mogli odtworzyć samodzielnie w domu.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

21 lutego
Włoskie przysmaki

  
Jakie są najlepsze przekąski dla dzieci? Takie, które można szybko i wygodnie zjeść. Dlatego pokażemy im, jak przygotować włoską bruschettę, czyli mini grzaneczki ze świeżym pomidorem oraz pieczone szaszłyki z warzyw. Będzie dużo zabawy i kolorów. Bo przecież to od małych kucharzy zależy, jak skomponują te dania. Liczy się kreatywność i fantazja.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

22 lutego
Imprezowe przekąski

   
Tego dnia nikt nie będzie się nudził! Dzieci będą miały za zadanie stworzyć imprezowe menu. Nauczą się przygotowywać tartinki - kreatywne kanapeczki, które dzięki warzywom zamienią się w prawdziwe dzieła sztuki. Dodatkowo, skomponują lekki jogurtowy deser z prażonymi jabłkami i granolą. To zdrowa propozycja na niejedną imprezę urodzinową.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

23 lutego
Zdrowa śniadaniówka

  
Śniadanie to najważniejszy posiłek, to pewne! Ważne, żeby był pożywny, ale i kolorowy. Wspólnie z dziećmi przygotujemy propozycje, które z łatwością można spakować do śniadaniówki i zabrać do szkoły lub na wycieczkę. Będą to: batoniki muesli, tortilla z serkiem śmietankowym i warzywami oraz pancakes.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

24 lutego
Kulki mocy i inne słodkości

  
A gdyby tak słodycze ze sklepu zamienić na zdrowsze odpowiedniki, które można przygotować samemu? Podejmujemy wyzwanie i zapraszamy dzieci na warsztaty na których nauczą się, jak zrobić ciasteczka z fasoli, krem daktylowy oraz kulki mocy z suszonych owoców. Kto raz spróbuje tych słodkości, zapomni co to czekolada i cukierki.

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00

 

25 lutego
Fit Fast Food

  
Mam smaka na przysmaka! Ale takiego zdrowego, bez zbędnych kalorii - za to pełnego warzyw i witamin! Odpowiedź? Fit Fast Food, czyli frytki warzywne oraz soczyste burgery z fasoli. Pokażemy, jak krok po korku przygotować te popularne dania, w zupełnie nowej formie. Wykorzystamy siłę warzyw i zupełnie inaczej podejdziemy do tematu. U nas będzie slow i fit!

11:00 – 13:00
14:00 – 16:00
17:00 – 19:00